vineri, 22 ianuarie 2010

Sistemul educational in Romania.

Daca tot sunt in sesiune (cea mai infecta perioada din viata unui student) zic sa postez pe blog despre lucruri legate de educatie, sesiune si invatamant sau ceva care sa aiba legatura cu asta. Azi fara sa vreau am gasit un ziar, Adevarul de seara ca sa fiu mai precis, si bineinteles ca am inceput sa-l rasfoiesc nitel...de la sfarsit la inceput nu stiu exact de ce. Trecand peste tot felul de articole care nu m-au interesat gen "s-a dat startul la Eurovision 2010" (la care participa si salam...de vara, sibiu, uscat sau victoria), "ce boli se pot trata cu anticonceptionale" sau "nunti cu 30% mai ieftine anul acesta" , am gasit un articol care mi-a atras atentia.

Articol se numeste "Educatia in tara lui Gaita", pe care o sa-l citez si o sa-l si comentez pe alocuri: " doar unul din 5000 de studenti romani este competitiv in Europa. Asa reiese din barometrul calitatii pe 2009, un studiu care concluzioneaza faptul ca invatamantul nostru superior este la pamant." De fapt TOT invatamantul nostru este la pamant, nu numai cel superior, TOT!! Si stiti si voi asta ca doar ati fost elevi si daca sunteti acum elevi la liceu sau studenti stiti si mai bine ca asa e. "Cifrele sunt edificatoare in privinta perceptiei pe care o au absolventii universitatilor romanesti. Asadar, unul din trei angajatori crede ca diploma nu garanteaza cunostintele celui care termina o facultate, iar unul din doi ca licentiatii stau mai bine cu teoria decat cu practica." Normal ca diploma nu garanteaza cunostintele, de fapt nu garanteaza mai nimic din simplu fapt ca nu se face carte incepand de la nivelul claselor gimnaziale si pana la facultate, asta impreuna cu faptul ca nici elevii si studentii nu mai au inclinatie spre a invata si nu mai am nici chef. Poate din cauza ca isi dau seama ca sistemul nostru e la pamant, poate din cauza ca viseaza sa ajunga ca ciobanul de la Steaua sau mai rau ca manelistii, poate din cauza ca profesorii nu mai sunt asa de pregatiti, fiind din ce in ce mai slabi, sau poate din cauza ca pur si simplu vin generatii cu copii din ce in ce mai prosti.

"Totodata, unul din doi studenti spun ca la examene se copiaza des si foarte des, iar unul din cinci ca indicatiile profesorilor nu le sunt necesare." O, da! Se copiaza, dar nu asa de des, in limita bunul simt sa zicem :). Si da, majoritatea indicatiilor si ceea ce predau profii nu ne sunt necesare datorita faptului ca planul de invatamant incepand din clasa intaia si pana la facultate este PROST GANDIT plus ca majoritatea profilor nu stiu cum ca predea si cum sa explice pentru ca elevul si studentul roman sa inteleaga ceva, ei pur si simplu predau, nimic mai mult.

Acelasi articol zice: "Dar daca toate astea sunt de asteptat, surpriza vine din partea dascalilor la chestiunea utilitatii a ceea ce predau. Nu mai putin de 91% (91%!!!!) dintre ei sustin ca, da, cursurile le sunt de folos tinerilor! La ce, nu stim. Pentru ca de cealalta parte a anilor de studii se afla cei care trebuie sa le ofere un loc de munca. Si care, tocmai v-am spus, de alta parere." Stau si ma intreb, atunci de ce tinerii nu sunt de alta parere?? Va zic eu de ce. Pentru ca profesorii se cred atotstiutori si cred ca doar ei au dreptate si la noi sistemul educational nu pune accent pe a pune elevii si studentii sa gandeasca, la noi se creeaza roboti. Trist stiu! Eu sincer nu prea mai pot si nici nu prea mai am chef sa invat pentru ca profesorii au un mod ciudat de a preda in care creierul elevilor e pur si simplu umplut cu tot felul de informatii care nu ne sunt de folos mai deloc.

In finalul articolul autorul se intreaba: "Dar de ce ne-ar mira asta in "Romania lui Gaita", in care orice netot se grabeste sa raspunda la intrebare chiar daca n-o intelege? Ce-i aia educatie? Pai, eu zic ca e stiinta de a spune ca stii chiar si atunci cand nu stii! Nu-i asa?"
Educatie?? In mod normal educatia este ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic și conștient în vederea formării și dezvoltării facultăților intelectuale, morale și fizice ale oamenilor. Dar la noi in Romania este o...chestie care e in coma, ca multe altele, si care in viitor o sa ramana in coma. Si asta e trist stiu!

Cu stima si respect a voastra caricatura umana!

15 comentarii:

Wolfitza spunea...

Am doar o completare...cred k elevii/studentii romani au totusi un nivel destul de ridicat de cultura...in comparatie cu restul europenilor.Poate nu suntem noi cei mai destepti dar fata de americani care sunt prosti d'binelea(zic eu)...in ciuda sistemului PROST din Romania continuam sa avem copii buni,olimpici chiar...Si asta nu poate decat sa imi demonstreze ca se poate...greseala vine aici din partea tarii...care cand vede Geniile astea(pt ca da le pot numi genii knd ei vin cu aur la faza internationala la fizica sau mate)in loc sa le ofere sprijin(de orice fel)....nu sa ii lase sa plece din tara sa ajunga sa munceasca la NASA sau mai stiu eu ce altceva...ORICUM FELICITARI acelor copii care MUNCESC SI ISI PRIMESC LAUDELE (din partea celor straini-romanu nu stie sa pretuiasca valorile)...


PS scuze pt atatea paranteze
Si app...bafta la examen luni:P...
eu invatz u??!!???scrii p blog ahh...??!!! ia zii aici ce'i subsidenta:P?:-W.......







NU UITA SA SCRII K A LUAT FOC UNIBUC-UL:))...asta de subiect>:)>:)

Malpraxis spunea...

@Wolfitza intradevar avem destui elevi/studenti cu un anumit nivel de cultura dar nu asa de multi cum ai crede in comparatie cu celelalte tari europene...zic eu. Eu zic ca americanii nu sunt prosti deloc. daca ar fi prosti nu ar fi unde sunt acum plus ca stiu cum sa exploateze oamenii destepti foarte bine dar stiu si cum sa se comparte cu ei :) avem noi olimpici dar avem si fmai multi prosti asa ca e urata treaba. pai nu au cum sa-i tina aici pentru ca tara asta nu are ce sa le ofere. intradevar, felicitari celor care reusesc sa-si depaseasca conditia. bafta!

Aliceea spunea...

Ce sa zic...nu mai am chef sa comentez pe tot felul de subiecte de genu "Romania e de rahat"!!!...toti dezbat orice problema pana ragusesc dar nimeni nu face nimic concret.

P.S: Si eu incep cateodata ziarul de la sfarsit:P

Anonim spunea...

Stimata caricatura umana ,bafta la examene!

Malpraxis spunea...

@aliceea sincer si eu ma satur uneori sa tot comentez dar sincer nu putem face mai mult. nu noi oamenii normali.

@persephone ms!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
morena spunea...

Ha, au pus astia a cata oara punctul pe I? Chiar acum colega mea de birou, isi face copiute, da' cica le tine in buzunar ca nu stie sa copie, doar ca are memorie vizuala ;)
Si marmota? :lol:

P.S Trebuia sa citesti articolul cu anticonceptionalele si bolile. Eram interesata. :lol:

Malpraxis spunea...

@morena si eu o sa-mi fac la urmatorul examen copiute, sper sa si pot sa copiez ceva :D

rusine sa-mi fie! asa e, trebuie sa citesc si articolul cu anticonceptionale :))

Anonim spunea...

si daca avem studenti si elevi olimpici..??ati vazut vreun olimpic in q7,X5 sau alt bolid?
..tot baietii de bani gata ajung unde vor..
ps:la stiri se prezinta elevi care tremura prin clase,ore scurtate din cauza figului(30 min)..deci unde e ''educatia''?

Malpraxis spunea...

@urssu17 ai punctat bine problema. din pacate sistemul nostru educational face victime si pune copii sa indure niste conditii infecte. pace si armonie!

Wolfitza spunea...

citez si daca avem studenti si elevi olimpici..??ati vazut vreun olimpic in q7,X5 sau alt bolid?...da am vazut romani kre sa sparga codurile nasa si sa ajunga sa lucreze pt ei...Aia sigur vor fi in q7;)......oricum tot sist e d kkt....Si Tavy BFT LA EXAMENE:P in special la biomuri:P

Malpraxis spunea...

@wolfitza romanii care ajung la nasa sau la alta instituie mare din strainatate sigur nu o sa-si cumpere Q7 sau X5 pentru ca nu sunt infecti ca astia de la noi :) oricum procentul celor care ajung acolo este mic oricum in comparatie cu elevii/studentii normali. chiar am nevoie! doamne ajuta! ms la fel!

Anonim spunea...

Ati auzit de tampenia care va avea loc saptamana urmatoare la BAC,proba de oral la limba romana? Ii vor pune sa CITEASCA un text si apoi sa spuna ce contine acesta,ca sa vada daca au inteles textul. Asa a inteles "geniala" Abranburica ca ridica stacheta invatamantului liceal romanesc. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca tinerii dau unele examene la BAC in timpul anului scolar, firesc, doar din materia facuta pana la data examenului, si nu din toata materia celor 4 ani de studii liceale...

Malpraxis spunea...

@anonim Bine ca am dat BAC-ul dupa moda clasica :) da, de ce saptamana viitoare?? s-a schimbat data BAC-ului? :)) Din cate stiu eu, acum ministrul educatiei e unul Funeriu, deci Abramburica nu prea mai are treaba. Oricum toti ministrii care au fost la educatie "au facut" cate ceva "bun" pentru educatia romaneasca si au distrus-o si mai rau decat era. vorba lu' mama: vai de tara in care saracul ajunge bogat si curva doamna...

Anonim spunea...

Bafta pentru cei care maine dau BAC-ul.Sa ne povestiti cum a fost..cati bani s-au dat,dastea :)

Trimiteți un comentariu