joi, 27 septembrie 2012

A fi sau a nu fi?

Iată-ntrebarea! Celebra întrebare din piesa "Hamlet" a lui Shakespear poate fi folosită în diverse contexte şi diverse situaţii, iar în acest articol întrebarea sună cam aşa: a fi sau a nu fi naţionalist? Plecând de la premisa că a fi naţionalist înseamnă a-ţi iubi ţara în care te-ai născut, ai crescut şi în care trăieşti de ce, noi românii, nu mai suntem naţionalişti sau mai bine zis de ce sunt aşa puţini cei care sunt naţionalişti.
Unora li se pare că asta este un lucru naşpa, altora că nu are rost, iar altora că nu ai cum sa fi naţionalist când esti român. Dar mă întreb de ce nu poţi fi naţionalist dacă eşti român? Şi noi, la fel ca şi alte popoare, avem cu ce să ne mândrim deci de ce să nu fim mândri că suntem români?

Dacă "aruncăm" privirea pe mapamond, peste tot o sa gasim foarte multe popoare care sunt, într-o măsură mai mare sau mai mică, naţionaliste şi care sunt mândre de istoria lor, de folclorul lor, de cultura lor sau de te miri ce alt lucru. Spre exemplu, uitaţi-va la americani care au ajuns o superputere şi datorită faptului că sunt naţionalişti. Ei au fost educaţi de mici sa-şi iubească patria, bună sau rea. La noi acest lucru este din ce in ce mai puţin prezent în şcoli, licee sau în cadrul familiei. Dacă vă întrebaţi de ce am ajuns aşa răspunsul, cred eu, este faptul că am ajuns să fim un popor prea petrecăreţ, fără pic de spirit civic şi care aşteaptă mereu ca ceva bun să se întâmple fără ca el să mişte un deget. Toate astea fiind zise puneţi-vă următoarea întrebare : are rost sau nu să fim naţionalişti?

Cu stimă şi respect a voastră caricatură umană!

5 comentarii:

Marius Chiriac spunea...

Da,da are rost, caci noi , romanii, prin complexul nostru trecut afisam mai mult sau mai putin acest lucru este datorita putinelor motive pentru care s-o facem, insa deva fi nevoie o sa stim cum sa redam tarii mandria de a-si vedea poporul privind asupra dusmanilor ei cu intreaga tarie ce i-a conturat anii zbuciumati ai istoriei

Malpraxis spunea...

Pai eu zic ca este nevoie acum, nu maine, nu poimaine, nu alta data...

Anonim spunea...

Băi Tavy, mai trăieşti? :*

Malpraxis spunea...

Buna Luisa aka FataDePeFaleza!

Evident ca mai intraiesc dar pe blog nu prea mai intru :))

alexandra spunea...

depinde de felul fiecaruia

Trimiteți un comentariu